Пулмологът д-р София Ангелова споделя пред БНР и Дневник“ опита си с коронавируса:

...
Пулмологът д-р София Ангелова споделя пред БНР и Дневник“ опита си с коронавируса:
Коментари Харесай

Пулмологът д-р Ангелова: Не търсете лекар, ако имате температура. Тревожният симптом е друг

Пулмологът доктор София Ангелова споделя пред БНР и „ Дневник “ опита си с ковид: „ Ако имате температура – не се тормозете. Температурата значи, че имунитетът ви е добър, с цел да се бори с вируса. Не изпадайте в суматоха, не търсете доктор или болница. Температурата не е тревожният признак. Тревожният признак е задухът. Във всички останали случаи се предлага банкет на течности, успокоение, бранене на легло. Много значимо е да се знае, че температурното, фебрилното положение 38-39 градуса, след това рухване до 37, продължава до две седмици. Антибиотиците в този миг не работят. Те работят, когато има вторична бактериална зараза. Ние даваме антибиотик не толкоз да убива бактериите, що се касае за това, че има добър противовъзпалителен резултат. Нямам право да го кажа, сътрудниците го знаят и го предлагат. Не би трябвало суматоха за какво не се сменя антибиотикът. Той не е водещ. Моля ви, бъдете спокойни, тези, които са коронавирус позитивни, не са обречени, те оздравяват, просто е по-бавно. Да наблюдават само за зной – тогава към този момент би трябвало да се вземат ограничения. Тогава слушалката е нужна, с цел да знаем в каква посока да насочим лекуването. “

Много е значимо спокойствието сега. Наистина ние виждаме доста висока степен на заразяване. Хората се събират и затворените пространства се трансформират в инкубатори на вируси. Посланието ми е хората да се пазят, да заобикалят затворените пространства и скупчването, тъй като по този метод се предава болестта.

Когато беседваме един с различен, това са данни на Американската организация за следене на болесттите, от пръските излизат към 250 вируса за минута. Когато кихаме, броят на вирусите нараства на 15 000. Тогава, когато кашляме леко, те могат да доближат 50 хиляди, а при мощна кашлица – 800 хиляди вируса в минута. Представете си защо вирусно натоварване става въпрос в затвореното помещение.

Нашите телефони звънят непрестанно, половината ни ден минава в диалози с пациенти, а другата половина – с диалози по телефона, тъй като хората се обаждат и споделят: „ Аз съм коронавирус позитивен “.

Ако имате температура – не се тормозете. Температурата значи, че имунитетът ви е добър, с цел да се бори с вируса. Не изпадайте в суматоха, не търсете доктор или болница. Температурата не е тревожният признак. Тревожният признак е задухът. Във всички останали случаи се предлага банкет на течности, успокоение, бранене на легло.

Знаем, че андрографолидът е този, който подтиска оня ензим, който не разрешава вирусът да се популяризира в организма. И когато дадем протективното антиагрегантно средство, хората са покрити. Ние знаем какво да дадем като начало. Три дни се одобряват тези медикаменти.

При усилване на задуха наложително да се осведоми персоналният доктор и мисля, че нещата ще минават умерено.

Много значимо е да се знае, че температурното, фебрилното положение 38-39 градуса, след това рухване до 37, продължава до две седмици. Антибиотиците в този миг не работят. Те работят, когато има вторична бактериална зараза. Ние даваме антибиотик не толкоз да убива бактериите, що се касае за това, че има добър противовъзпалителен резултат. Нямам право да го кажа, сътрудниците го знаят и го предлагат. Не би трябвало суматоха за какво не се сменя антибиотикът. Той не е водещ.

Оказа се от данните, които получихме от Китай, от Италия, от Америка, 70% от хората, които са лекувани от ковид-19, не са имали потребност от антибиотик. Но те са получавали антибиотик. СЗО моли към нас: Ковид-19 ще отмине, само че ще остане главният проблем – антибиотичната устойчивост.

Моля, да не ни корите, нито нас, нито персоналните лекари, че се назначават медикаментите по телефона.

Антибиотикът се предписва, с цел да не разреши цитокиновата стихия (свръхотговор на имунната система – бел. ред.). Той се дава с друга цел. И когато се даде средство за температура, противотромбозният медикамент – те не изискват слушалка.

На третия ден ние ревизираме пациентите си. Не знам дали ми вярвате – по 300 и няколко диалога дневно организираме. Но все пак реагираме на пациентите.

Моля ви, бъдете спокойни, тези, които са коронавирус позитивни, не са обречени, те оздравяват, просто е по-бавно. Да наблюдават само за зной – тогава към този момент би трябвало да се вземат ограничения. Тогава слушалката е нужна, с цел да знаем в каква посока да насочим лекуването.

Моля ви, проветрявайте домовете си. Вирусът не обича чистия въздух. Моля ви, спазвайте ограниченията. Вирус има. По-голямата част, 80% от хората, ще оздравеят, само че има едни други дребни проценти, които мъчно преживяваг този вирус. Нека да бъдем виновни и да пазим точно тези хора. Дистанцията е значима, дисциплината и отговорността са значими, с цел да запазим нашето общество.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР